Διώνη Ανδρίκου - Κτηνίατρος

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Εγώ είμαι το θείο βρέφος...

Κατηγορούνταν για «βλασφημία»
Αθωώθηκαν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Εγώ είμαι το θείο βρέφος»

Eurokinissi
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Αθήνα

Προηγούμενο άρθρο:
Αντιδράσεις για τη δίκη συντελεστών θεατρικού έργου με την κατηγορία της «βλασφημίας» (12/1/2009)

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι έξι κατηγορούμενοι συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Εγώ είμαι το θείο βρέφος» που είχε ανέβει τον Σεπτέμβριο του 2006. Στο σύνολο τους αντιμετώπιζαν την κατηγορία της κακόβουλης καθύβρισης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκαν ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός, οι ηθοποιοί Αναστασία Μποζοπούλου, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Μαρία Κοσκινά, Χρήστος Θεοδωρίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Η κατηγορία είχε απαγγελθεί μετά από μήνυση πολιτών που υποστήριζαν ότι η επίμαχη παράσταση του Θεάτρου Νέου Κόσμου προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα.

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Στη Γαλιλαία ζει ο Αντώνης, ένα παιδί που ζηλεύει το γειτονόπουλό του, βλέποντας να το ψάχνουν οι μάγοι και προσπαθεί να τους παραπλανήσει ότι αυτός είναι το Θείο Βρέφος. Συνειδητοποιώντας τελικά πως δεν μπορεί να γίνει θεός στη χώρα του, φεύγει και έπειτα από χρόνια γράφει στους γονείς του ότι στην Κίνα έχει γίνει Βούδας.

Απολογούμενοι οι έξι κατηγορούμενοι τόνισαν ότι δεν είχαν πρόθεση να βλασφημήσουν ενώ όπως ανέφεραν κανένας από τους θεατές δεν είχε αισθανθεί προσβεβλημένος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία.

Η παράσταση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις φανατικών χριστιανών, πολλοί από τους οποίους το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου 2006 κατέκλυσαν το θέατρο και, προπηλακίζοντας τους θεατές, απαιτούσαν να κατέβει η παράσταση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το news in.gr... ... ... ...
Πού χάθηκε η χαρά των Χριστιανών Θεέ μου;
Πού χάθηκε το γέλιο τους;
Έβλεπα τη Θεία λειτουργία μια Κυριακή... Θεσσαλονίκη... Άγιος Δημήτρης. Κάνει ένα ζαπ η κάμερα στο εκκλησίασμα... κάτι μούρες αγέλαστες... Αγέλαστες, στριφνές, στυφές, σκοτισμένες... Δεν το είχα ποτέ προσέξει άλλοτε... Τι σου είναι κι αυτή η κάμερα; Όργανο του εξαποδώ...

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...
Ένα κείμενο επίκαιρο, αντίδοτο στην βλακεία που διεκδικεί εύσημα πατριωτισμού... με ένα "κλικ" στην εικόνα διαβάστε το...

Μάθε πόσο μετράει η υπογραφή σου...