Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο Σεραφείμ Πειραιώς, η μωρία και η Μαρία



Άλλος ένας μητροπολίτης αναμειγνύεται στα της πολιτικής – όχι για πρώτη φορά – με ευθύ, προκλητικό και αντιεκκλησιαστικό τρόπο, ζηλώσας την δόξαν Ανθίμου, Αμβροσίου, Παύλου και λοιπών φιλόδοξων αρχιερέων υπηρετούντων Κύριος οίδε τι και ποιους.

Αφορμή;  

Η Μαρία Ρεπούση, στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς και η πιθανή συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της Α’ Πειραιά.

Η εν λόγω πιθανότητα αποτέλεσε κόκκινο πανί για τον μητροπολίτη της περιοχής που άφησε για λίγο τους ομοφυλόφιλους στην ησυχία τους, ξέχασε και τις στοματικές νόσους που προκαλούν γνωστές ερωτικές δραστηριότητες – να μην τις αναλύω – και πιάστηκε μαζί της, απειλώντας μάλιστα, όπως γράφεται, τον πρόεδρο του κόμματος «να μην τολμήσει». 

Δεν θα μπω στην διαδικασία να υπερασπιστώ την Μαρία Ρεπούση και τις επιστημονικές της απόψεις. Εξάλλου με κάποιες από αυτές διαφωνώ, αλλά και κάποιες, όπως την γνωστή λέξη «συνωστισμός», τις έχει χαρακτηρίσει η ίδια «ατυχείς». 

Όμως θα ήθελα να υπογραμμίσω κάποια πράγματα, έστω και γνωστά, για να μην ξεχνιόμαστε. 

Α) Ουδείς άλλος εκτός των οργανώσεων και των οργάνων του κόμματος αποφασίζει για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά του. Αν λοιπόν ο Σεραφείμ θέλει να έχει λόγο καθοριστικό, ιδού η Ρόδος ιδού και η Αγ. Κωνσταντίνου…

Β) Μέχρι τούδε το μόνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι η εμπάθεια και η παράνοια των πρακτικών του εν λόγω ιεράρχη. Και από πού ορμώμενη το λέω αυτό;
Στις 13 Ιανουαρίου δημοσιεύεται στην σελίδα της Ι. Μ. Πειραιώς 
επιστολή του Σεραφείμ προς την ΓΓ του ΚΚΕ και πληροφορούμαστε ότι παρόμοιες θα λάβουν και ο Συνασπισμός και η ΔΗΜΑΡ.

Μέσα στα άλλα φοβερά περί ομοφυλοφίλων, ναρκωτικών, παιδεραστών κλπ και αφού ζητά από τους ηγέτες της αριστεράς να εμποδίσουν τα σχέδια των υπουργών για το τάδε και το δείνα θέμα, τους καλεί να επανεκτιμήσουν την αθεΐα και τον αγνωστικισμό τους αλλιώς θα είναι μέρος του «διεθνιστικού σατανιστικού χώρου», ενώ παράλληλα αναπτύσσει ή καταρρίπτει θεωρίες επί θεωριών ώστε να αναδείξει το νόημα και το μεγαλείο της δημιουργίας, άρα και την ύπαρξη Θεόυ - Δημιουργού.

Αλήθεια μόνο μέσω απειλών και εκφοβισμών δύναται ο Σεβασμιότατος να μιλήσει περί Θεού και Δημιουργίας; Χάθηκε το προσωπικό παράδειγμα Αγάπης και Θυσίας; Χάθηκε φαίνεται…

Εκλεκτός μου καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, Μητροπολίτης και ο ίδιος σήμερα, μιλώντας για το κήρυγμα έλεγε δείχνοντας τους λόγους του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Τότε μιλούσαν περί Θεού από άμβωνος, έκαναν Θεολογία, σήμερα κάνουμε καθηκοντολογία.»
Σήμερα ξεχάσαν οι Δεσποτάδες μας ότι σκοπός της Εκκλησίας είναι να αγιάσει τον άνθρωπο και τον Κόσμο. Τα λοιπά έργα της είναι και οφείλουν να είναι έργα αγάπης και μονοπάτια προς τον έναν και μοναδικό Δρόμο, τον Χριστό.

Και ο Χριστός γεννήθηκε Εβραίος και σταυρώθηκε άπατρις, είτε μας αρέσει είτε όχι. Δεν θα μιλούμε λοιπόν την ιστορική αλήθεια στο όνομά Του και στο όνομα κάποιου έθνους αλλά στο όνομα όλων των ανθρώπων.

Γ) Οι επιστημονικές θέσεις ενός προσώπου δεν είναι ούτε αριστερές ούτε δεξιές, ούτε χριστιανικές ούτε αντιχριστιανικές. Δεν υπάρχει αριστερή, δεξιά, χριστιανική, αθεϊστική ή αντιχριστιανική ιστορία. Οι επιστήμες δεν έχουν ή δεν πρέπει να έχουν πολιτική τοποθέτηση ή Θεό. Αντίθετα και Θεό και πολιτική τοποθέτηση μπορούν να έχουν ή να μην έχουν οι επιστήμονες. Δικαίωμά τους αναφαίρετο. Με όποια από τα επιστημονικά τους συμπεράσματα διαφωνούμε απλώς τα καταρρίπτουμε, πάλι όμως με επιστημονικό τρόπο. Τόσο απλό. Εξάλλου η επαλήθευση και η διάψευση είναι και οι μεγάλες διαφορές της επιστήμης από την πίστη η οποία είναι μόνο βίωμα και μαρτυρία και γι αυτό ανεπαλήθευτη και αδιάψευστη.  

Δ) Πολιτική τοποθέτηση επίσης μπορούν να έχουν και τα μέλη του εκκλησιάσματος αλλά και οι ιερείς του. Για τους ιερείς του όμως οι οποίοι καλούνται να διαποιμάνουν και να μαθητεύσουν ΟΛΟ το εκκλησίασμα αλλά και ΟΛΑ τα ΕΘΝΗ, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη της εκκλησίας ή όχι, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αγωνίζονται υπέρ του δικαίου και υπέρ των ανθρώπων και να ομολογούν Χριστό χωρίς να δημιουργούν διαλυτικές ή διχαστικές καταστάσεις.  

Φυσικά καλούνται να αγαπούν αληθεύοντες και φυσικά κανείς δεν τους απαγορεύει να πουν την δική τους αλήθεια. Ποια είναι αυτή; Μα ο Χριστός. Και ο Χριστός είναι η μόνη Αλήθεια που πραγματικά σκανδαλίζει. Οι λοιπές σχετικότατες αλήθειες απλώς δημιουργούν ντόρο.






Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...
Ένα κείμενο επίκαιρο, αντίδοτο στην βλακεία που διεκδικεί εύσημα πατριωτισμού... με ένα "κλικ" στην εικόνα διαβάστε το...

Μάθε πόσο μετράει η υπογραφή σου...