Σε μια εποχή που η Ελλάδα διεκδικεί να της επιστραφούν οι κλεμμένες αρχαιότητες, σε μια εποχή που η πράσινη ανάπτυξη, η οικολογία, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τόσα άλλα «λόγια» είναι σε πρώτη ζήτηση στα στόματα των πολιτικών, η Ελλάδα θάβει ζωές και πλούτο κάτω από τόνους σκουπιδιών …
Δεν συνηθίζω να αναρτώ θέματα χωρίς να παίρνω θέση. Γι αυτό τον λόγο, πριν διαβάσετε τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Οβριόκαστρο Κερατέας, θα ήθελα να επισημάνω ότι:
Α) Σήμερα που η ανακύκλωση δεν αποτελεί σύνθημα αλλά συνειδητή πράξη πολλών πολιτών,
Β) Σήμερα που οι εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων - οικιακή κομποστοποίηση, διαλογή μετά την αποκομιδή και κομποστοποίηση με σκοπό την ανάπλαση λατομείων και την βελτιστοποίηση εδαφών, είναι υποχρεωτικές από την ΕΕ και εντός ολίγου θα αρχίσουν τα πρόστιμα για τους τόνους σκουπιδιών που θάβουμε,
Γ) Σήμερα που το αίτημα για καθαρές πόλεις και επιβίωση της Αττικής είναι από τα πιο ώριμα
Δ) Σήμερα που η ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη είναι πιο μεγάλη από ποτέ,
ΕΜΕΙΣ:
Α) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΧΥΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Β) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ
Γ) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΟΠΟΥ ΑΥΤΗ ΑΠΕΜΕΙΝΕ.
Ελένη Λ.
Πληροφορίες για το Οβριόκαστρο
Με κατεύθυνση προς το Λαύριο και μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο της Κερατέας, βρίσκεται δεξιά μας ο λόφος του Οβριοκάστρου. Το ύψος του φτάνει τα 315μ. και από την κορυφή του μπορεί κανείς να παρατηρήσει την κοιλάδα Ποτάμι και τα βουνά της βόρειας Λαυρεωτικής, όλη σχεδόν την έκταση μέχρι τον κόλπο της Αναβύσσου καθώς και τον Σαρωνικό,την πεδιάδα που απλώνεται μέχρι το Πάνειον όρος και την Κερατέα,μεγάλο μέρος των Μεσογείων μέχρι τους πρόποδες του Υμηττού και της Πεντέλης,τους χαμηλούς λόφους μέχρι το Μαυροβούνι και ην Μερέντα στα βόρεια, καθώς και τον νότιο Ευβοϊκό στα ανατολικά, όπου υπάρχουν οι όρμοι με τις όμορφες παραλίες της Κακής Θάλασσας και του Δασκαλειού.
Στο ανώτερο μέρος του λόφου σώζονται τα ερείπια ενός αρχαίου οχυρού (κάστρου),στα οποία οφείλεται και η ονομασία του. Στις πλαγιές του έχουν βρεθεί άφθονα τεμάχια (όστρακα) προϊστορικών αγγείων, καθώς και πολλοί οψιανοί. Τα αγγεία ανήκουν στην Τελική Νεολιθική Περίοδο (3500 - 3000 π.Χ.) και στην Πρωτοελλαδική Ι (3000 - 2800 π.Χ.), ένα δε από αυτά ανήκει στη Μεσοελλάδική (2000 - 1600). Οι οψιανοί είναι θραύσματα εργαλείων, διάφορες λεπίδες, μικρές αιχμές βελών και πολλά απολεπίσματα. Στην ίδια περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ορύγματα μεταλλευτικών στοών που η διάνυξή τους χρονολογείται στην Τελική Νεολιθική ή τις αρχές της Πρωτοελλαδικής Περιόδου. Σε επόμενη ανάρτηση θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα αρχαιολογικά ευρύματα. Λόγω των αρχαιολογικών ευρυμάτων, ο λόφος Οβριόκαστρο περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου μέσα στον κηρυγμένο ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Λαυρεωτικής, το δε αρχαίο οχυρό έχει ενταχθεί μέσα στην Ζώνη Ά Απόλυτης Προστασίας Λόγω Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995). Την ίδια ημέρα 29-12-1995 που οΕΣΚΔΝΑ( Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) επέλεξε τον χώρο αυτό γιαχωματερή!!!
Κριτήρια για τα οποία η περιοχή του Οβριοκάστρου ΔΕΝ ΠΛΗΡOΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Χ.Υ.Τ.Α.
Ο νόμος με τον οποίο χωροθετούνται οι Χ.Υ.Τ.Α. θέτει 24 κριτήρια ακαταλληλότητας, από τα οποία έστω ΕΝΑ (1) να υπάρχει,δεν μπορεί να κατασκευαστεί το έργο!!! Η περιοχή του Οβριοκάστρου Κερατέας πληροί ΕΠΤΑ (7) από αυτα!!!
α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηρηστεί ως "Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)
β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995)
γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων
δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)
ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία
στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980 (ή μάλλον ήταν,αφού ο περιφερειάρχης Αττικής "αποφάσισε και διέταξε" "άρση της αναδάσωσης" τον προηγούμενο Αύγουστο(08/2007), την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν.... (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)
ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης " μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος")