Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Castellón de la Plana: Η πόλη μου (Ι)

Η πρώτη αναφορά στο όνομα της πόλης μου Castellón, θα γεννηθεί από την υποτιθέμενη σχέση με την ιβηρική πόλη Cartalias, ή Castalium ή Castalias, οι οποίες τις αναφέρει Στράβωνα στην Γεωγραφία όπως ένα μέρος που ήταν κάποια πηγή ελληνικών Μουσών.




Η πρώτη γλώσσα μας ήταν η Ιβηρική.


Στο πρώτο έγγραφο, με το όνομα του οικισμού που βρίσκεται στο λόφο της Magdalenas, εμφανίζει το όνομα του Kastilgón, Castilgone Ripa de mare ή «Castilion», οι οποίες προέρχονται από την εποχή της αραγονιένσης κατάκτησης από το El Cid. Μετά τη χριστιανική ανακατάληψη, το πρώτο όνομα που δόθηκε στη νέα πόλη ήταν Castelló de Borriana, γιατί Bοrriana ήταν η κύρια πόλη της περιοχής, πρωτεύουσα de la Plana, από τότε που τους κλέψαμε το προνόμιο δεν έχουμε καθόλου καλη σχέση μεταξί τους.


Στη συνέχεια, μετά τη μεταβίβαση του συνόλου των αρχών στην Castellόn, το όνομα εγκρίθηκε Castelló de la Plana, ώστε να διαφοροποιηθεί από άλλους πληθυσμούς που ονομάζονται επίσης Καστεγιόν. Αυτό το αρχικό του όνομα, σε καστιλιάνικα, σημαίνει «μικρό κάστρο».

Σε αυτό το κάστρο άρχήσανε όλα...
                                                                 Ασπίδα της πόλης.

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...
Ένα κείμενο επίκαιρο, αντίδοτο στην βλακεία που διεκδικεί εύσημα πατριωτισμού... με ένα "κλικ" στην εικόνα διαβάστε το...

Μάθε πόσο μετράει η υπογραφή σου...