Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Άγιος Ιωάννης Κέριας Νομού Λακωνίας

Δείτε και το θαυμάσιο video 


Η Κέρια είναι ένα χωριό, μικρό, αληθινά μικρό. Ελάχιστα σπίτια, ένας Ναός, πολλά μικρά μισογκρεμισμένα μονόχωρα εκκλησάκια, ελιές, αγκάθια, πέτρες, πολλές πέτρες και ομορφιά ορατή μόνο σε όσους μπορούν να την δουν.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι αγαπούν το χωριό τους, φροντίζουν τα πατρογονικά σπίτια και τις ελιές τους, θυμούνται και τιμούν τις παραδόσεις τους. Οι νεαροί ωστόσο δεν αρκούνται σε αυτά. Ανάμεσα στις σπουδαίες πρωτοβουλίες τους είναι και ο πολυετής αγώνας για την διάσωση του Ι. Ναού του Αγίου Ιωάννη. Ο Ναός απειλείται από την φθορά του χρόνου και χρειάζεται απαραιτήτως η συνεργασία πολιτείας, εκκλησίας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την διάσωσή του. 

Η ανέγερση του τοποθετείται πιθανότατα στο β΄ μισό του 13ου αιώνα.

Ημισύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με σύγχρονο και ισοπλατή νάρθηκα. Με βάση την κλίμακα, τον ιδιαίτερα τονισμένο κατά μήκος άξονα και τη διάπλαση των όψεών του, αποτελεί ένα από τα επιβλητικότερα οικοδομήματα της χερσονήσου της Μάνης. Κυρίαρχο γνώρισμα του μνημείου αποτελούν τα πολυάριθμα εντοιχισμένα μαρμάρινα μέλη που ποικίλλουν τη βόρεια, τη νότια και κατεξοχήν τη δυτική πλευρά του.

Παρατίθεται εδώ η βιβλιογραφία που συγκέντρωσε ο συντοπίτης μας Δημήτρης Π. Μαριόλης, δικηγόρος-εθνολόγος ιστορικός, καθώς και μέρος της αλληλογραφίας με τον Υπουργείο Πολιτισμού με την πεποίθηση ότι κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος και η προσπάθεια για την διάσωση του Ναού θα στεφθεί με επιτυχία.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

H. Megaw, “Byzantine Architecture in Mani”, The Annual of the British School at Athens 33 (1932-1933), 160 και σποραδικά.
Α. Σ. Δεληβορριάς, «Ειδήσεις εκ Λακωνίας», Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 1 (1968), τεύχ. 2, 119.
Ε. Κουνουπιώτου, Αρχαιολογικόν Δελτίον 23 (1968), Β΄1 Χρονικά [1969], 204-205.
P. L. Vocotopoulos, “The Concealed Course Technique: Further Examples and a Few Remarks”, Jahrbuch der Österreichischen Byzantinistik 28 (1979), 257 αρ. 20, 260.
Χ. Μπούρας, Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Αθήνα 2001, 189.
Χ. Μπούρας, Λ. Μπούρα, Η Ελλαδική ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα, Αθήνα 2002, 186-187 και σποραδικά.
Ν. Β. Δρανδάκης, Βυζαντινά γλυπτά της Μάνης, Αθήναι 2002, 49-51, 134-135.
Ε. Γ. Σαράντη, «Βυζαντινοί, Ιταλοί και οι αρχαιότητες: η μαρτυρία του Κυριακού του Αγκωνίτη», Δύμη, Φραγκοκρατία – Βενετοκρατία – Α΄ Τουρκοκρατία, 1-2 Οκτωβρίου 2005, Πρακτικά Συνεδρίου, Ε. Γ. Σαράντη (επιστ. επιμ.), Πάτρα 2012, 184.
Α. Μέξια, «Η σύνθεση των όψεων του ναού του Αγίου Ιωάννη στην Κέρια της Μέσα Μάνης. Ο ρόλος των εντοιχισμένων μαρμάρινων μελών», Τιμητικός Τόμος για την Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σοφία Καλοπίση-Βέρτη, υπό έκδοση.  











Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...
Ένα κείμενο επίκαιρο, αντίδοτο στην βλακεία που διεκδικεί εύσημα πατριωτισμού... με ένα "κλικ" στην εικόνα διαβάστε το...

Μάθε πόσο μετράει η υπογραφή σου...