Διώνη Ανδρίκου - Κτηνίατρος

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Χαρίστε Βιβλία στην Ομάδα Ανάγνωσης ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού παραρτήματος Νοσοκομείου κρατουμένων "Άγιος Παύλος"


Έκλαιγα πολύ εκείνο το βράδυ. Ήταν Γενάρης του ‘77, είκοσι δύο του μηνός. Είχε το πάρτι για την γιορτή του ο φίλος μου ο Θανάσης. Δεν ξέρω τι κάναμε και πώς περάσαμε σ’ αυτό το πάρτι, μάλλον αποτυχημένα. Ποτέ δεν πέρναγα καλά στα πάρτι, ποτέ δεν είχα φίλους που διοργάνωναν ωραία πάρτι. Δεν ξέρω δηλαδή αν ως τα τώρα περνάω καλά. Όταν γύρισα σπίτι, όχι πολύ αργά, ήμουν ούτε δεκαπέντε χρονών και υπήρχαν αυστηρά κάπως όρια, η μαμά μου με περίμενε στην πόρτα.
-          Μην στεναχωρηθείς με αυτό που θα σου πω, με πρόλαβε πριν μπω.
-          Πέθανε ο Λουντέμης, ψιθύρισε. 
Σπάραξα στο κλάμα Νόμισα ότι πέθανα κι εγώ.. Τόσο δικό μου άνθρωπο τον λογάριαζα. Είχα διαβάσει τα βιβλία του, όχι όλα μα τα πιο πολλά. Είχα διαβάσει ποιήματά του, είχα ταυτιστεί με τους λεβέντες, τους κυνηγημένους, τους πατριώτες, τους αγωνιστές, τους ηθικούς ήρωές του. Τα είχα διαβάσει εγώ και μαζί όλη η γενιά μου νομίζω, αφού θεωρείται ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας Συγγραφέας μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. 
Σήμερα τον θυμήθηκα. Το βιβλίο του «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» επιλέχθηκε από τους ίδιους τους μαθητές να είναι το πρώτο που θα διαβάσει η νεοσύστατη ομάδα ανάγνωσης “Love Book”   η οποία θα λειτουργήσει στο τμήμα ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού του παραρτήματος του Νοσοκομείου "Άγιος Παύλος". Ξεκινήσαμε την Πέμπτη 3/12/2015. Μπήκαμε μέσα στα κελιά, εκεί που ο Γιώργος Ζουγανέλης, διευθυντής του ΣΔΕ των Φυλακών με το Σύλλογο καθηγητών και την Διευθύντρια του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» Μαρία Στέφη, έφτιαξαν παράρτημα του Σχολείου, βαθειά στην καρδιά της πτέρυγας. Μια σπουδαία κατάκτηση και ίσως η πιο επαναστατική πράξη. Ένα κελί έγινε αίθουσα διδασκαλίας.

Προβλεπόμενες δράσεις:

• Διαβάζουμε και συζητάμε για βιβλία
• Βλέπουμε και συζητάμε ταινίες βασισμένες σε βιβλία

Στόχοι:

• Συνάντηση με τον κόσμο της Λογοτεχνίας
• Κατανόηση και παραγωγή λόγου
• Ανάπτυξη κριτικής σκέψης
• Αισθητική καλλιέργεια και απόλαυση

Στην δράση μας αυτή μπορείτε να βοηθήσετε χαρίζοντάς μας βιβλία ή ταινίες (DVD) βασισμένες σε βιβλία.
Τα βιβλία που οι μαθητές – κρατούμενοι έχουν, προς το παρόν, καθορίσει ότι θα διαβάσουμε είναι:
Μ. Λουντέμης – Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα
Ν. Καζαντζάκης – Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
Ε. Έσσε – Σιντάρτα
Γκ. Γιοστέιν – Ο Κόσμος της Σοφίας
Ξέρουμε ότι τα διαβάσατε και τα αγαπήσατε πολύ. Γι αυτό σας ζητάμε να τα μοιραστείτε με τους μαθητές – κρατούμενους των Φυλακών Κορυδαλλού. Τα έχουν  ανάγκη και μόνο εσείς μπορείτε να τους βοηθήσετε.


Δώστε ζωή στ’ αγαπημένα σας βιβλία, χαρίσετε τα στο Σχολείο μας. Ταχυδρομήστε τα ή παραδώστε τα για την ομάδα ανάγνωσης “Love Book”.

Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού
Υπόψη: Γεωργίου Ζουγανέλη – Διευθυντή ΣΔΕ Φυλακών
Σολωμού 3-5, 181 20, Κορυδαλλός Αττικής.

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...
Ένα κείμενο επίκαιρο, αντίδοτο στην βλακεία που διεκδικεί εύσημα πατριωτισμού... με ένα "κλικ" στην εικόνα διαβάστε το...

Μάθε πόσο μετράει η υπογραφή σου...