Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΜURILLO

Bartolomé Esteban Murillo (Sevilla, 31 Δεκεμβρίου 1617 - Cadiz, 3 Απριλίου 1682) ήταν ένας ισπανός ζωγράφος του δέκατου έβδομου αιώνα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ισπανούς  ζωγράφους του μπαρόκ.
Ήταν ο νεότερος από δεκατέσσερα αδέλφια. Ο πατέρας του ήταν ο χειρουργός κουρέας Gaspar Esteban και η μητέρα του ονομαζόταν Μaría Perez Murillo, ο οποίος πήρε το όνομα της για να υπογράψει το έργο του, όπως έκανε ο Velázquez. Όταν οι γονείς του πεθάνανε ήταν 10 ετών, και πέρασε στην φροντίδα μίας αδελφή του, η Ana, παντρεμένη με ένα άλλο χειρουργό κουρέα.
Murillo διαμορφώθηκε στο εργαστήριο ενός μέλους της οικογένειας του, Juan del Castillo στη Σεβίλλη, μέχρι που ήταν 22 χρωνών και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κατάστημα δικό του χρωμάτων με τον σκοπό να πουλάει φθηνά έργα στις αγορές των πόλεων. Αν και πούλησε πολλά έργα, ήθελε να εντείνει τη ζωγραφική του και άρχισε να αντιγράψει ορισμένα από τα αντίγραφα του Antoon van Dyck που κυκλοφορούσανε στη Σεβίλλη.

Το 1645 παντρεύτηκε την Beatriz Cabrera, με την οποία απέκτησε εννιά παιδιά, τέσσερα από τα οποία πέθαναν στην επιδημία πανούκλας συνέβη στη Σεβίλλη το 1649.

Τα έργα του είναι με θρησκευτικά ή ρεαλιστικά θέματα κοινωνικής έννοιας. Η πίνακες του στην Εκκλησία των Καπουτσίνων της Σεβίλλης σώθηκαν από τη γαλλική εισβολή. 
Το πιο όμορφο είναι αυτό που βρίσκεται στο κάτω μέρος του βώμου του ίδιου ναού, η Παναγία της πετσέτας.

Archivo:Virgendelaservilleta.jpg

Η ονομασία που χαρακτηρίζει το έργο προέρχεται από ένα μύθο που συλλέχθηκαν για πρώτη φορά το 1833. Σύμφωνα με αυτό το μύθο, οι Καπουτσίνοι συνειδητοποίησαν ότι είχαν χαθεί μια πετσέτα οικιακής χρήσης, αλλά μέρες αργότερα επέστρεψε από Murillo σε μια εικόνα της Παναγίας.
Κατόπιν αιτήματος του ζωγράφου, 4 Απριλίου 1682, μία ημέρα μετά το θάνατό του, θάφτηκε στην εκκλησία της Santa Cruz.






Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...
Ένα κείμενο επίκαιρο, αντίδοτο στην βλακεία που διεκδικεί εύσημα πατριωτισμού... με ένα "κλικ" στην εικόνα διαβάστε το...

Μάθε πόσο μετράει η υπογραφή σου...